فهرست مطالب

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1393)

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رحمت الله فتاحی صفحه 9
  • مقالات مرور
  • محمود سالاری*، محمدحسین دیانی، رحمت الله فتاحی صفحات 12-29
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی وضعیت روند انتشار آثار حوزه مطالعه، وضعیت اقشار اجتماعی و جنبه های مورد توجه پژوهشگران در زمینه مطالعه صورت گرفته است.
    همچنین به شناخت عوامل بازدارنده و کاهنده امر مطالعه، شناخت عوامل مشوق و تسهیل کننده امر مطالعه و شناخت راهکارهای ترویج و توسعه امر مطالعه از دیدگاه آثار مولفان جامعه مورد بررسی پرداخته است.

    روش

    این مقاله به بررسی 95 منبع (اثر شامل مقاله های علمی و پایان نامه ها و طرح های پژوهشی) در حوزه مطالعه در طول چهار دهه از 1350 تا 1390با روش تحلیل متون و مطالعه کتابخانه ای پرداخته است. اطلاعات این پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، گردآوری شده است.

    یافته ها

    مروری بر نوشتار تحقیق در چهار دهه در ایران نشان داد بیشتر مطالعات درباره وضعیت مطالعه دانش آموزان و جامعه انجام شده است و کمتر در مورد وضعیت مطالعه سایر اقشار اجتماعی تحقیق صورت گرفته است. علاوه بر آن بیشتر پژوهش ها به بررسی وضعیت مطالعه منابع غیردرسی دانش آموزان، بررسی فرهنگ و عادت مطالعه و راه های ترویج آن در جامعه پرداخته شده است. همچنین پژوهشگران بیشترین عوامل بازدارنده مطالعه را ناشی از نبود فرهنگ مطالعه در خانواده و نظام آموزش و پرورش می دانند.

    کلیدواژگان: مطالعه، عوامل بازدارنده مطالعه، عوامل تسهیل کنند مطالعه، راهکارهای ترویج مطالعه، ایران
  • مقالات پژوهشی
  • حیدر مختاری*، محمدرضا داورپناه، محمدحسین دیانی، محمدرضا آهنچیان صفحات 30-49
    هدف

    باورهای معرفتی نشانگر تلقی افراد از دانش و دانستن هستند. هدف این پژوهش بررسی رابطه باورهای معرفتی با رفتار اطلاعاتی دانشجویان بود.

    روش

    در این مطالعه کاربردی- پیمایشی، از بین 19965 دانشجوی شاغل به تحصیل در دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 90-1389، تعداد 364 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شده و «فهرست باورهای معرفتی» را برای اندازه گیری باورهای معرفتی آنان و «پرسشنامه رفتار اطلاعاتی» را برای اندازه گیری رفتار اطلاعاتی آنان تکمیل کردند.

    یافته ها

    باورهای معرفتی آزمودنی ها بر حسب جنسیت و مقطع تحصیلی تفاوتی معنادار داشتند و این باورها با رفتار اطلاعاتی آنان نیز رابطه معناداری داشتند. دارندگان باورهای معرفتی سطح بالا در محیط اطلاعاتی کارآمدتر از دارندگان باورهای معرفتی سطح پایین بودند. نتایج حاصل در پیوند با نتایج بررسی های پیشین، نشانگر لزوم توجه کتابداران آموزشی و مرجع، و طراحان نظام های اطلاعاتی به این باورها برای بهینه سازی رفتار اطلاعاتی است.

    کلیدواژگان: باورهای معرفتی، رفتار اطلاعاتی، دانشجویان، دانشگاه فردوسی مشهد
  • نجلا حریری*. سحر مهربان صفحات 50-70
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش تعیین میزان استفاده از هر یک از بخش های بانک های اطلاعاتی تحت وب فناوری نانو و نیز بررسی رفتار بازدیدهای انجام شده از این بانک های اطلاعاتی با توجه به منبع ترافیکی آن هاست.
    روش
    روش پژوهش، تحلیل گزارش های تراکنش است و پژوهش از طریق تجزیه و تحلیل فایل های تراکنشی که تعامل بین کاربران و بانک های اطلاعاتی را نشان می دهد، انجام گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که بانک اطلاعاتی متخصصان و پایان نامه ها از اطلاعات بیشتری برخوردارند و به تبع آن، نیازهای بیشتری از کاربران را مرتفع می سازند. میزان استفاده از منابع توسط بازدیدکنندگان مجدد، بیشتر از بازدیدکنندگان جدید است. نرخ پرش در بازدیدکنندگان مجدد کمتر از نرخ پرش در بازدیدکنندگان جدید است. در بین منابع ترافیکی، موتورهای جستجو بیشتر و استفاده مستقیم کمتر مورد استفاده قرارگرفته اند. بیشترین نرخ پرش هنگام استفاده از موتورهای جستجو وجود دارد. تعداد صفحات بازدید شده و همچنین نرخ پرش در دو نوع مراجعه کننده (کاربر جدید و کاربر مجدد) متفاوت است. نرخ پرش در سه نوع منبع ترافیکی(موتورهای جستجو، سایت های دیگر و استفاده مستقیم) تفاوت زیادی دارد، و تعداد صفحات بازدید شده نیز در سه نوع منبع ترافیکی تفاوت دارد. متوسط زمان بازدید از هر صفحه نیز در سه نوع منبع ترافیکی تفاوت اندکی دارد.
    کلیدواژگان: بانکهای اطلاعاتی، فناوری نانو، کاربر، منبع ترافیکی، میزان استفاده
  • واحد بهرامی*. اعظم صنعت جو صفحات 71-92
    هدف
    هدف پژوهش، شناسایی میزان آشنایی و استفاده کتابداران کتابخانه های دانشگاهی ایران از فناوری های وب2 و شناسایی مهمترین عوامل بازدارنده بر بکارگیری فناوری های وب2 در کتابخانه های دانشگاهی ایران است.
    روش
    پژوهش از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی و با رویکرد توصیفی و ارزیابانه انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که با استفاده از روش کتابخانه به بررسی این عوامل در قالب سه دسته کلی (عوامل مربوط به کتابداران، کاربران و عوامل زیرساختی و فرهنگی) پرداخت. روایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از روش اعتبار محتوا و آلفای کرونباخ (88%) تایید شد. جامعه پژوهش کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های کشور بودند.
    یافته ها
    میزان آشنایی و استفاده کتابداران از فناوری های وب2 کم است. بیشترین میزان آشنایی کتابداران از فناوری های وب2 مربوط به فناوری وبلاگ و کمترین میزان آشنایی مربوط به فناوری فهرستنویسی اجتماعی بود. ابزار ویکی و سایت های برچسب گذاری و نشانه گذاری اجتماعی به ترتیب بیشترین و کمترین فناوری وب2 مورد استفاده بوداز میان عوامل مورد بررسی بیشترین تاثیر مربوط به عوامل مرتبط با کاربران و کمترین تاثیر مربوط به عوامل مرتبط با کتابدارن بود. استفاده از فناوری های وب2 در کتابخانه های دانشگاهی ضرورت زیادی دارد و بیشترین ضرورت مربوط به فناوری آر.اس.اس با میانگین 95/1 است.
    کلیدواژگان: فناوریهای وب2، دانشگاه های ایران، کتابخانه های مرکزی، کتابخانه های دانشگاهی، عوامل بازدارنده، عوامل موثر، زیرساختها
  • علیرضا عبودیت*، علی جلالی دیزجی، حسن اسدزاده صفحات 93-111
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی و مقایسه عملکرد حافظه های رویدادی و معنایی به عنوان نظام های پردازش اطلاعات در کتابداران شاغل در بخش خدمات عمومی کتابخانه های تخصصی شهر تهران است. هم چنین بررسی تفاوت بین این دو حافظه در نمونه مورد مطالعه و تدوین فهرست رتبه بندی کتابخانه های شهر تهران بر مبنای نمرات اکتسابی در این دو حافظه نیز مورد توجه پژوهشگران قرار گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر پس رویدادی و از نوع کاربردی است. برای گردآوری داده ها از دو آزمون یادآوری کلمات پربسامد-کم بسامد و تصاویر افراد مشهور-غیر مشهور برای حافظه رویدادی و از دو آزمون مقوله های طبقاتی و آزمون سیالی واژگان برای حافظه معنایی استفاده شده است. جامعه مورد بررسی 151 کتابخانه تخصصی شهر تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 31 کتابخانه از بین آن ها انتخاب شدند. سپس با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از تعداد 329 کتابدار شاغل در کتابخانه های منتخب، یک نمونه 40 نفری برای اجرای آزمایش انتخاب شدند. برای آزمون فرضیه ها و پاسخ به پرسش های پژوهش از آمار توصیفی و آزمون های T استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین عملکرد حافظه رویدادی و حافظه معنایی با عامل جنسیت کتابداران مورد مطالعه تفاوت معنی داری وجود ندارد. هم چنین بین عملکرد حافظه رویدادی و حافظه معنایی با میزان سابقه کار آزمودنی ها تفاوت معنی داری دیده نشد. اما نتایج پژوهش مشخص کرد که بین عملکرد حافظه رویدادی و حافظه معنایی کتابداران تفاوت معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: حافظه رویدادی، حافظه معنایی، کتابداران، خدمات عمومی، کتابخانه تخصصی، خدمات مرجع
  • رضا خسروی*، مهری پریرخ، رحمت الله فتاحی صفحات 112-130
    هدف

    هدف بررسی میزان رضایت مندی اعضای هیئت علمی از راهنماها و فیلم آموزشی به هنگام ذخیره آثار در ساعد می باشد. درصورتی که سامانه استفاده پذیر شود اعضای هیئت علمی با مشکلات کمتری روبرو می شوند و این امر می تواند در کاهش خطاها در هنگام ذخیره تاثیرگذار باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نوع ارزیابانه، و از نظر رویکرد، پژوهش پیمایشی با راهبرد قوم نگاری می باشد. در این پژوهش از روش «مقایسه جایگزین نمونه اولیه» بهره گیری شد. جامعه آماری، اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی هستند که 10 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شد.

    یافته ها

    رضایت مندی اعضای هیئت علمی با دو مفهوم مفید بودن و کارآمدی ارزیابی شد. آزمون آماری t مستقل برای هر دو فرضیه نشان داد که راهنماها و فیلم های آموزشی توانسته اند نظر اعضای هیئت علمی را نسبت به خود جلب کنند. نتایج نشان داد معیارهایی مانند: در دسترس بودن راهنماها، واضح و قابل درک بودن آن ها و قرار دادن آموزش های مورد نیاز در نقاط مختلف کاربرگه ها و معیارهایی چون وضوح بالای صدا، اضافه کردن متن به فیلم ها، حرکت مکان نما در نقاط در مورد فیلم آموزشی می تواند تا حد زیادی میزان رضایت مندی کاربران در استفاده از سامانه ها را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: استفاده پذیری، مدل یادگیری واک، راهنماهای پیوسته، آموزش های رایانه محور، سامانه مدیریت اطلاعات، سیستم اطلاعات علمی دانشگاه (ساعد)، مخازن سازمانی
  • مقالات مروری
  • فاطمه مکی زاده*. زاهد بیگدلی صفحات 131-147
    هدف
    رفتار اطلاعاتی، فرایندی تعاملی است که در آن اغلب افراد پس از احساس نیاز اطلاعاتی برای ارضای آن اقداماتی صورت میدهند. در مفهوم جدید، استفاده کننده از اطلاعات صرفا به عنوان کاربر، جستجوگر و یا مصرف کننده تلقی نمی شود؛ بلکه انسانی در نظر گرفته می شود که در چارچوب جامعه شناسی، روانشناسی، معرفت شناختی و فیزیکی ویژه ای به جستجوی اطلاعات مبادرت می کند. این مقاله به بررسی نظریه شناخت اجتماعی و اهمیت به کارگیری آن به ویژه در رفتار اطلاعاتی می پردازد.
    روش
    روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و گرد آوری مطالب آن از طریق مرور منابع می باشد.
    یافته ها
    حاصل تحلیل ها نشان داد که فعالیت های اطلاعاتی بدون توجه به محیط و رفتار کاربر نمی تواند به روشنی درک شود. رفتار، محیط، و افراد (و باورهایشان) باهم تعامل می کنند و این کنش متقابل سه جانبه باید فهمیده شود تا اینکه کارکرد و رفتار اطلاعاتی فرد به خوبی درک گردد. این رویکرد، امکان بررسی و تحلیل جامع و منطبق بر عوامل اجتماعی و فردی رفتار اطلاعاتی یک جامعه را فراهم خواهد کرد؛ و در نتیجه راهگشای بهبود و توسعه نظام اطلاعاتی و بهرهوری در جستجوی اطلاعات می شود.
    کلیدواژگان: نظریه شناخت اجتماعی، آلبرت بندورا، رفتارهای اطلاعاتی، یادگیری اجتماعی
  • فاطمه پازوکی صفحات 148-175
    هدف
    هدف آن است که با آگاهی از فعالیت های صورت گرفته برای به کارگیری آر.دی.ای.، روند به کارگیری آر.دی.ای. در ایران تسهیل شود.
    روش
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و تاریخی به بیان علت ها، زمینه ها و روند تغییر قواعد فهرست نویسی در جهان پرداخته و در ادامه اقدامات کمیته مشترک راهبردی و کتابخانه کنگره به عنوان متولیان این امر آورده شده است.
    یافته ها
    تولید پیشینه های کتابشناختی، به منظور توصیف و تحلیل منابع اطلاعاتی، از مهم ترین فعالیت هایی است که از گذشته های دور در کتابخانه ها انجام است. با پیشرفت روزافزون فناوری اطلاعات، تغییراتی در محمل های اطلاعاتی پدید آمد که این امر منجر به ایجاد تغییراتی در شیوه های دسترسی به اطلاعات شد و به تبع آن تغییراتی در شیوه های بازیابی اطلاعات از سوی کاربران در جهت بازیابی هرچه سریعتر و در عین حال دقیق منابع اطلاعاتی به وجود آورد که فهرستهای رایانه ای را نیز دستخوش تغییر کرد. بر این اساس، تغییر در روش های سازماندهی اطلاعات و به کارگیری روش های جدیدی برای توصیف و تحلیل مدارک ضروری می نمود. متخصصان حوزه سازماندهی اطلاعات، همزمان با رواج فن آوری ها به فکر تغییر و تحول در شیوه های سازماندهی اطلاعات افتادند و اقدامات متعددی طی سالیان اخیر در این زمینه انجام شده است. در این راستا استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آر.دی.ای.) برای فهرست نویسی توصیفی منابع اطلاعاتی در محیط جدید ارائه شده و کتابخانه های گوناگون در سطح جهان جایگزینی آن با قواعد انگلوامریکن را در دستور کار خود قرار داده اند. مقاله حاضر به بررسی این تحولات در جهان با تاکید بر کتابخانه کنگره، پیشگام این عرصه، می پردازد. در پایان، پیشنهادهایی در رابطه با فراهم کردن زمینه به کارگیری آر.دی.ای. از جنبه های نیروی انسانی، بستر فناوری و پیشینه های کتابشناختی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آر، دی، ای، )، قواعد فهرست نویسی، ایران، سازماندهی اطلاعات، به کارگیری آر، دی، ای
  • مقالات پژوهشی
  • فریبا توحیدی نسب*، حمیدرضا جمالی مهمویی صفحات 176-189
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی انگیزه های استناد به ویکی پدیا در مقالات مجلات علمی انجام شد؛ همچنین میزان استناد به ویکی پدیا، محل استناد (قسمتی از مقاله که استناد در آن استفاده شده است)، نوع مقالات استناد کننده، موضوع مقالات استناد کننده و مورد استناد قرار گرفته تعیین شد و در حوزه های موضوعی مختلف مورد مقایسه قرار گرفت.

    روش

    جامعه آماری شامل مقالات انگلیسی نمایه شده در پایگاه اسکوپوس در دو سال 2007 و 2012 که به مقاله ای از ویکی پدیا استناد کرده اند، بود. در مجموع 602 مقاله به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. برای انجام پژوهش از روش های تحلیل محتوا و کتاب سنجی استفاده شد.

    یافته ها

    نشان داد که 35 انگیزه برای استناد به ویکی پدیا وجود دارد؛ مهم ترین آن ها ارائه اطلاعات کلی، تعریف، آمار و مفاهیم بود، میزان استناد به ویکی پدیا در سال 2012 در مقایسه با سال 2007 بیشتر بود، استناد به ویکی پدیا اغلب در قسمت های مقدمه، بدنه اصلی، مواد و روش و مبانی نظری صورت گرفته بود، مقالات استناد کننده اغلب از نوع پژوهشی بودند، موضوعات پر استناد در ویکی پدیا مربوط به رایانه، اینترنت و شیمی بود.
    این نتایج نشان می دهد که استناد به ویکی پدیا اغلب در قسمت های ابتدایی مقالات و به منظور ارائه حقایق، تعریف ها، مفاهیم و اطلاعات زمینه ای صورت می گیرد؛ و میان حوزه های علمی مختلف از نظر علت استناد به ویکی پدیا و محل استناد به آن در قسمت های مختلف مقاله تفاوت هایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: استناد، انگیزه های استناد، انواع استناد، دلایل استناد، تحلیل استنادی، تحلیل محتوا، ویکیپدیا
  • مریم موسوی زاده، منصوره باقری، معصومه کربلا، کامران آقایی صفحات 190-211
    هدف

    بررسی ساختار گرایش های موضوعی مقالات حوزه سازماندهی اطلاعات در نشریات علوم کتابداری و اطلاع رسانی ایران در سال های 1384 تا 1388 و ترسیم نقشه معنایی آن.

    روش

    ساختار گرایش های موضوعی در دو بخش بررسی شده است: تعیین میزان استفاده از هر اصطلاح در مقالات و تعیین میزان ارتباط بین این اصطلاحات. برای بخش نخست از تحلیل محتوا و وزن دهی و برای بخش دوم از تحلیل هم رخدادی اصطلاحات استفاده گردید. سپس ماتریس رخداد اصطلاح/مدرک این اصطلاحات ایجاد و جهت تعیین ارتباط های معنی دار بین اصطلاحات به ماتریس همبستگی پیرسون تبدیل شد. با ورود اطلاعات ماتریس همبستگی و وزن اصطلاحات به نرم افزار یوسینت، تصویری از ساختار اصطلاحات ایجاد شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد مقوله های دارای گرایش بالا به ترتیب عبارت اند از: «فایل های مستند»، «نمایه سازی»، «ابرداده» و «رده بندی». همچنین مشخص شد توجه به مبحث «رده بندی» با رویکردی نظری، توجه به مفهوم ابرداده و مفاهیم اخص آن با رویکرد وب محور و از منظر بازیابی اطلاعات و توجه به اصطلاح «نمایه سازی» با رویکرد خودکار و وب محور است. با توجه به یافته ها، اصطلاح «نمایه سازی» در جایگاه مرکزی این حوزه قرار دارد. نقشه معنایی ایجادشده سه ناحیه: 1.ابرداده، وب و بازیابی اطلاعات. 2. اصطلاح نامه ها و 3. فهرست نویسی و نمایه سازی را نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: سازماندهی اطلاعات، نقشه معنایی، وزن دهی به اصطلاحات، تحلیل هم رخدادی اصطلاحات، ارتباط بین اصطلاحات، ساختار گرایش های موضوعی، مصورسازی اطلاعات، نمایه سازی، رده بندی، فهرستنویسی، ابرداده
  • میترا پشوتنی زاده*. مرتضی کوکبی صفحات 212-232
    هدف
    هدف از این پژوهش، شناسایی مسائل و مشکلات مربوط به دو قالب مارک 21 و یونی مارک و وضعیت کنونی و قابلیت های مارک در ایران و کسب نظرات صاحب نظران در این موارد و پیشنهاد آن ها برای فرمت نهایی مارک در ایران است.
    روش
    برای گردآوری داده ها از روش پیمایشی استفاده شده است. صاحب نظران و متخصصان مارک در ایران جامعه تشکیل دهنده این پژوهش هستند. به شیوه نمونه گیری گلوله برفی 22 نفر از متخصصان مارک در ایران شناسایی شدند. با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته از صاحب نظران، نظرخواهی شده است.
    یافته ها
    هرچند که وضعیت کنونی مارک و آموزش و استفاده از آن در ایران از دیدگاه صاحب نظران مطلوب به نظر نمی رسید ولی مهم ترین راه حل پیشنهادی برای رفع مشکلات بیان شده در مورد مارک ایران، تشکیل کمیته ای از متخصصان مارک برای پشتیبانی و روزآمدسازی مارک در ایران و توجه بیشتر به آموزش در حوزه مارک بود.
    کلیدواژگان: مارک ایران، مارک 21، یونی مارک، کتابخانه ملی ایران، مرکز مدارک و اطلاعات علمی کشور
  • محسن نوکاریزی*. سید مهدی نارمنجنی صفحات 233-248
    هدف
    در پژوهش حاضر به بررسی جایگاه کتابخانه های عمومی در توسعه فرهنگی شهرستان بیرجند پرداخته شده است.
    روش ها
    پاسخگویان این پژوهش کلیه اعضای کتابخانه های عمومی نهادی زیر پوشش اداره کل کتابخانه های عمومی خراسان جنوبی بودند که در زمان اجرای پژوهش (مهرماه 1391) عضو فعال کتابخانه و حداقل 15 ساله بوده اند. حجم نمونه بر اساس جدول اندازه جامعه و نمونه کرجسی و مورگان تعداد 357 نفر تعیین شد. از این تعداد 271 پرسشنامه برگشت داده شد که فقط 240 (22/67 درصد) از آن ها کامل پر شده بود. برای سنجش روایی از روایی محتوایی و نظر 5 نفر متخصص استفاده و برای محاسبه پایایی، روش آزمون-بازآزمون به کار گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد از نظر پاسخگویان، نقش کلی کتابخانه های عمومی شهرستان بیرجند در توسعه فرهنگی بیش ازحد متوسط (28/3 از 5) بود. اما این میزان در مولفه های مختلف توسعه فرهنگی تا حدودی با هم متفاوت بود. در تمامی مولفه ها به جز یک مولفه (گسترش آموزش های فرهنگی و هنری) این نقش از دیدگاه کاربران کتابخانه های عمومی شهرستان بیرجند بیش ازحد متوسط (3 از 5) بود. هرچند به نظر می رسید متغیرهایی مانند سن، سطح تحصیلات و گروه های شغلی کاربران در دیدگاه آن ها در خصوص نقش کتابخانه های عمومی در توسعه فرهنگی تفاوتی ایجاد کند، ولی در این پژوهش تفاوت معناداری در خصوص این متغیرها یافت نشد. این مقاله کمک موثری به درک جایگاه کتابخانه عمومی در توسعه فرهنگی و در نتیجه توجه به جایگاه آن در بافت جامعه می کند.
    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، کتابخانه های عمومی، هویت فرهنگی، تبادلات فرهنگی، بیرجند
|
  • Mahmood Salari *.Mohammad Hossien Dayani . Rahmatollah Fattahi Pages 12-29
    Purpose

    This research aimed to study the scope of the book publishing, the social sectors and areas of interest regarding reading in Iran.

    Methodology

    This paper reviews 95 information sources (including scholarly papers, theses and research projects) in the last four decades (1350 to 1390). It was carried out through the reading and analyzing of texts

    Findings

    Findings showed that in four decades most studies regarding reading were carried out about reading among students and less about other sections of the society. In addition, most researches have been done to evaluate students reading of non-course materials, reading habits and ways of promoting reading culture. Findings also revealed that most researchers pointed to lack of reading culture among families and education system in Iran as the most important factors inhibiting the reading habits.

    Keywords: Reading, Reading inhibiting factors, factors facilitate reading, strategies for the promotion of reading, Iran
  • Heidar Mokhtari*, Bmohammad, mohammad Reza Davarpanah, Hossein Dayyani Bmohammad, Reza Ahanchian Pages 30-49
    Purpose

    Epistemic beliefs imply individuals’ beliefs about knowledge and knowing. This study aimed to investigate the relationship between student's epistemic beliefs (EBs) and their information behavior (IB).

    Methodology

    This research was an applied survey. The research population included all 19965 students enrolled in Ferdowsi University of Mashhad during the academic year of 2010-2011. By using relative stratified random sampling, 364 students were selected as the study sample. They completed an "epistemic beliefs inventory" for measuring their epistemic beliefs and an "information behavior questionnaire" for measuring their information behavior.

    Findings

    Student's EBs were significantly different in terms of their gender and academic levels. Student's EBs significantly correlated their IB. Those with high level EBs had more self-efficacy in information environment than those with low level EBs. In relation to previous researches, the findings confirmed that instructing and reference librarians and information system designer should take these beliefs into account for improving information behavior.

    Keywords: epistemic beliefs, information behavior, students, Ferdowsi University of Mashhad
  • Nadjla Hariri* .Sahar Mehraban Pages 50-70
    Purpose
    The research purpose was to analyze the usage of each part of the Iranian nanotechnology databases and to analyze users’ information seeking behaviors regarding traffic sources.
    Methodology
    The research method was an analytical method using transaction log analysis. This study was performed through the analysis of the interaction between users and the database transaction files.
    Findings
    Results showed that Databases of professionals and Dissertations had more information and thus meet the needs of users more. Resource usage by return visitors was more than usage by new visitors. Return visitors had less Bounce Rate. Between traffic sources, the usage of search engines was more than direct. The most bounce rate was in using search engines. Page view is different among the two types of users (return users and new users). Bounce rate is very different in the two types of users. Also, the bounce rate is very different in the three types of traffic sources. Page view is different in the three types of traffic sources. The average duration of visits to each page is a little different in the three types of traffic sources.
    Keywords: Databases, nanotechnology, traffic sources, usage, users
  • Vahed Bahrami*. Azam Sanatjoo Pages 71-92
    Purpose
    The purpose of this study is to identify the main barriers to use Web2.0 technologies in academic libraries of Iran.
    Methodology
    A descriptive and analytical survey method was used. The population of this research was the librarian's academic libraries. For collecting data a researcher- developed questionnaire were used.
    Findings
    Results showed that librarians have little familiarity with web technologies 2. According to the results, most of their familiarity is related to the blog and the lowest level of familiarity is related to social cataloging. Librarians use wiki tool than other tools. Lowest use of these technologies, are tagging and social bookmarking. The results also showed that all three factors, have effects on the use of Web 2 technologies in academic libraries, but the most effective factor is related to the users and the least effective factor is related to factors associated with the librarians. From the librarian's point of view, use of web 2.0 technologies is necessary and greatest necessity is RSS, averaging 1. 95. Some suggestions are given by the researcher in order to remove barriers to the use of web technologies in university libraries.
    Keywords: Information Technology, Web2.0, Librarian2.0, barriers, academic libraries, librarians
  • Alireza Oboodiat*, Ali Jalali Dizaji, Hassan Asadzadeh Pages 93-111
    Purpose

    The main purpose of the present research was to study and compare the semantic and episodic memory functions in public service librarians in Tehran special libraries.

    Methodology

    Population consisted of 151 special libraries in Tehran. Having used purposive sampling, the researcher selected 31 special libraries. In the second step, 40 librarians were randomly selected to be surveyed. Data were gathered by using 2 kinds of tests. High and low frequency words as well as famous and non-famous images tests were used to examine episodic memory. On the other hand, Word fluency and semantic categories tests were used to examine semantic memory.

    Findings

    According to research findings, no difference was seen between two kinds of memory. Job experience was not a determined factor in the memory functions and last but not least there was a clear meaningful difference Episodic and Semantic memory scores among public librarians.

    Keywords: Episodic memory, Semantic memory, Librarians, Public Services, Special Libraries, Reference Services
  • Reza Khosravi *. Mehri Parirokh. Rahmatollah Fttahi Pages 112-130
    Purpose

    The purpose of this research was to examine the satisfaction rate of academic staff in using guidelines and an instructional film when storing their research outputs in the organizational repository SISU. Academic staff would have little problems if the system become useable and this issue can be effective in decreasing errors at the moment of storing.

    Methodology

    This research was an applied evaluative approach “Comparing Prototype Alternatives” method was used in this research. The research population was the academic staff of Ferdowsi University of Mashhad among whom 10 members were are selected as sample for this research.

    Findings

    The satisfaction of academic staff was examined with benefit and efficiency concepts. The result of absolute T statistical test showed that guidelines and the instructional films gained the satisfaction of the academic staff about the benefits and efficiency of these guidelines. Results also showed that criteria such as accessibility of guidelines, clarity and comprehensibility of them, necessary instructions at different point of worksheets about guidelines; and criteria such as high clarity of voice, adding texts to films, and the movement of cursor at important points for instructions film can provide more satisfaction among users in using the system.

    Keywords: Usability, VAK learning model, online guidelines, computer, assisted instructions, information management system, scientific information system of university (SISU), Institutional Repository
  • Fathemeh Makkizadeh* .Zahed Bigdely Pages 131-147
    Purpose
    Information behavior is an interactive process in which most people are involved when they feel the need for information. In the new mindset, the user of information is not considered as only the information consumer or information seeker but as a person doing search in the context of sociology, psychology, epistemology.
    Methodology
    This paper is a review of relevant literature on the theoretical aspects and the application of social cognition that specifically deals with information behavior.
    Findings
    The review of the related literature indicated that information activities, regardless of the environment and user behaviors, can not be understood clearly. Behavior, environment, and people (and their beliefs) interact with each other and this interaction must be understood in order to understand the function. This approach provides a comprehensive review and analysis based on social and individual factors relating to information behavior in a society, and thus would help improve the information systems and productivity of information seeking.
    Keywords: Social cognitive theory, Information behavior, Social learning
  • Fatemeh Ppazooki* Pages 148-175
    Purpose
    Generating bibliographic records to describe and analyze information resources has been an important library activity from past to present. Despite the changes in information carriers as well as storage and retrieval processes and users information seeking behaviors, resource description is still very important. The changes resulting from new technologies in information organization stems from users’ need to rapid and accurate access to information resources. In other word, users are interested in remote and full text resources and to meet this library catalogs should be responsible as an interface between users and library resources. Accordingly, it`s very necessary to change information organization methods and use from new methods to describing and analyzing documents. For this reason, simultaneously with expand using of web-based and internet technologies, information organization area experts tried to change information organization methods and started this work with cataloging rules. Today, the Resource Description and Access (RDA) Standard is developed for this new environment and different libraries in the world replace previous cataloging rules (Anglo-American) with this new one.
    Methodology
    In this article and through a review of the related literature, the developments process of cataloging rules and the story of developing new bibliographic methods and standards with emphasis on the Library of Congress activities are described.
    Findings
    RDA is a better and more responding standard for the description and access to library resources. Knowing this help Iranian specialists to decide how using RDA rules in Iran.
    Keywords: Resource Description, access (RDA), Cataloging Rules, Development process
  • Fariba Tohidi, Nasab*. Hamid R. Jamali Pages 176-189

    Pupose: The aim of this research was to identify the motivations of citation to Wikipedia in scientific papers. Also, the number of citation to Wikipedia, location of citation, type of citing papers, subject of citing and cited articles were determined and compared in different subject fields.

    Methodology

    Statistical population of this research included English articles indexed in Scopus in 2007 and 2012 that had cited to Wikipedia. 602 article were selected using stratified random sampling. Content analysis and bibliometric methods were used to carry out the research.

    Findings

    Results showed that there were 35 motivations for citing Wikipedia and the most frequent were providing general information and definition, statistics and concepts. The number of citations to Wikipedia had increased from 2007 to 2012. Citations to Wikipedia were often in sections such as introduction, body, materials and methods, and theoretical foundations of papers. Citing papers were often research papers. Computer sciences, internet and chemistry were the most cited subjects. These results show that citation to Wikipedia is often in the introductory sections of papers and is done to provide the facts, definitions, concepts and basic information. There were disciplinary differences in terms of citing Wikipedia.

    Keywords: Citation, Citation motivations, Types of Citation, Reasons of Citation, Citation Analysis, Content Analysis, Wikipedia
  • Maryam Mousavizadeh*, Mansure Bagheri, Masume Karbala, Aghaie Kamran Pages 190-211
    Purpose

    The aim of this research was to investigate the subject trends structure of information organization articles in Iranian library and information science journals between 1384-1388 and providing its semantic map.

    Methodology

    The subject trends structure was studied in two sections: First, the weight of each subject term used in information organization articles was identified, and then the relationships rate of terms measured. Content analysis and weighting technique were used for the first section and co-term analysis was used for the second section. Then term/document occurrence matrix of these terms was created. In addition, the significance of relations among terms was measured by Pearson Correlation Coefficient. With input weighting and relationship data in Ucinet software, the term structure of information organization field was visualized.

    Findings

    Findings show that high-weight categories are: “Authority files”, “Indexing”, “Classification”. Research findings about terms relationships shows that the term “Classification” is considered in theoretical approach. Also, the term “metadata” and its narrower concepts are considered in web-based and information retrieval approaches. Also, the term “Indexing” is considered in web-based and automatic approach. Also the term “Indexing” is at the center of the information organization field. Semantic map of information organization in Persian articles illustrated three regions of subject areas including: 1. metadata, web and IR, 2. Thesauri, and 3. Cataloging and indexing.

    Keywords: Information organization, Semantic map, Term Weighting, Co, term analysis, Term relationships, Structure of subject trends, Information visualization, Indexing, Classification, cataloging, Metadata
  • Mitra Pashootanizadeh* .Mortaza Kokabi Pages 212-232
    Purpose
    the aim of this research is was to identify issues and problems relating to both MARC21 and UNIMARC and to reveal the MARC status in Iran. Eventually the views of Iranian MARC experts about these issues and their suggestions for ultimate MARC format for Iran were gathered.
    Methodology
    Survey research was used for this research. Statistical population included all of the Iranian MARC experts who were able to contribute in this research. The sample size of the respondents was 22 MARC experts that were determined by using Snowball sampling. Data were collected through a researcher-made questionnaire which was distributed among Iranian MARC experts to gather the views.
    Findings
    From the viewpoints of experts, the MARC status, teaching and use of it was not satisfactory in Iran. However, the most important suggestion of them for those problems was establishing a committee of MARC experts to support and update MARC in Iran and more attention to training and education in this field.
    Keywords: Iran MARC, MARC21, UNIMARC, National Library, Archives of I.R of Iran
  • Mohsen Nowkarizi*. Seyyed Mehdi Narmenji Pages 233-248
    Purpose
    The main aim of this research was to investigate the impact of Birjand public libraries on cultural development of this city.
    Methodology
    The statistical population of this survey covered the members of the public libraries of the General Office of South Khorasan Public Library Foundation. The population size included 4817 of whom 357 persons were selected as the sample based on sample size table by Krejcie and Morgan. To gather data from the population, a researcher-made questionnaire was used. The data was analyzed using descriptive and inferential statistics by SPSS.
    Findings
    findings showed that, from the respondent's view, the overall role of Birjand public libraries in the cultural development was more than average (score 3.28 out of 5). However, this amount was somewhat different in various aspects of cultural development as follow: 3.26 for the promotion of cultural identity, 3.16 for cultural exchanges among the members, 3.3 for the promotion of reading habits, 3.43 for increasing reading per capita and knowledge improvement, 2.98 for the development of cultural and artistic instruction, and finally 3.28 for cultural development. The results gained from the testing of hypotheses showed that there were not any significant differences between men and women respondents, the three age groups investigated, the respondents with various educational level, and three various job categories (respectively with p= 0.236, p= 0.115, p= 0.124, p= 0.843). The findings also showed that, in all aspects of cultural development except for the cultural and artistic instruction, the impact of public libraries, from the respondent's point of view, was more than average. Thus, it seems that the authorities of the General Office of South Khorasan Public Libraries Foundation need to take the implementation of cultural and artistic instruction programs into consideration more than before.
    Keywords: cultural development, public libraries, cultural identity, cultural exchanges, Birjand